Thank You from the Bayard Cutting Arboretum

Thank You from Bayard Cutting Arboretum Tea House Breezy IslandJust received this awesome note from Richard, Katie and Meredith at the Bayard Cutting Arboretum. Here are a few photos of the ribbon cutting ceremony. Such wonderful people and a fun event! It was an honor to be involved with the project!

“We cannot thank you enough for clearing your calendar, going the extra mile and putting your minds and hearts into the Breezy Island project! There is no doubt in our minds that Frederik Law Olmsted and millions of future visitors would have been /will be thrilled by what you accomplished! It was an honor and privilege to get to know the three of you and to have the opportunity to watch the team work and the artistry firsthand. It was also an honor and a privilege to have you there for the ribbon cutting. Many, many thanks.”

  • Thank You from the Tea House, Breezy Island at Bayard Cutting Arboretum
  • Thank You from the Tea House, Breezy Island at Bayard Cutting Arboretum
  • Thank You from the Tea House, Breezy Island at Bayard Cutting Arboretum
  • Thank You from the Tea House, Breezy Island at Bayard Cutting Arboretum
  • Thank You from the Tea House, Breezy Island at Bayard Cutting Arboretum
Emil Kreye & Son Featured in Architectural Digest's new book

Featured in Architectural Digest’s New Book

Emil Kreye & Son is honored to have one of the gardens upon which we have collaborated featured in Architectural Digest's new book "Outstanding American Gardens." The John P. Humes Japanese Stroll Garden in Mill Neck, New York, is now showcased in this new book on the best gardens in America. Emil Kreye & Son did the restoration work on the pond and built the waterfall and surrounding rock ledges in this national treasure.

How to Build a Rain Garden in the Landscape

This rain garden was constructed on a previously flat property in Water Mill, Long Island NY.

Our project goal was to transform a wide open landscape into an intimate space with detailed retaining rock gardens and a diverse sustainable deer resistant planting.

The first consideration was the root system of a mature oak tree. The excavation zone and the retaining rock garden shape was determined by the root system profile. Retaining was  necessary at the sides of the rain garden but we were able to slope the grade leading into and out of the garden.

The next consideration was the rain garden liner and shape. A heavy duty liner was chosen to be able to withstand the wetland and walkway construction. The liner was extended all the way up to the retaining rock to provide moisture to the lower rock garden plantings as well as providing humidity to the moss areas.

On this project we developed a zig zag walkway to provide access directly through the rain garden. This design provided an easy walking surface with interest that enables a visitor to go right down into the garden. The wood walkway is constructed on top of the rubber liner with padding and cement footings.

Before the garden is back filled we sloped all the property drainage into the rain garden as well as the roof water. Overflow level was established with overflow weep holes feeding several plant pockets and the remaining overflow water is plumbed into the existing roof water dry wells.

Wetland plants require different planting soil. The bulk of the rain garden is back filled with sand 6″ to 12″ below the underside of the walkway (depending on the plants water requirements) with the individual planting pockets amended for each plant. The wetland plants were chosen for flowering time, height, shape with some evergreen perennials for winter interest.

The rock gardens were planted with drought resistant alpines and the remaining landscape was planted with deer resistant plants such as Cephalotaxus, Pinus mugo, Leucothoe, Picea, Cornus, and Magnolia.

The garden paths and walkways were covered with medium fine gravel to provide a comfortable walking surface and to prevent erosion into the rain garden.

Visit the rock garden canyon that Emil Kreye & Son inc. installed at Long House Reserve in East Hampton NY. LONGHOUSE SITE